Uitgebreide cholesterolmeting

Ken uw waarden
Cholesterol is een vetachtige stof die uw lichaam in kleine beetjes nodig heeft. De cholesterol in uw lichaam wordt opgenomen uit de voeding of aangemaakt door uw eigen lever. Cholesterol is belangrijk voor het opbouwen en in stand houden van lichaamscellen, en voor de vorming van hormonen zoals de geslachtshormonen, galzuren, vitamine D. Maar ook om ontstekingen tegen te gaan in de slagaders en hartvaten!
Cholesterol is dus een zeer nuttige stof. Sterker nog: zonder cholesterol kunnen mensen en dieren niet leven. Niet al het cholesterol dat in het bloed zit is hetzelfde.  We spreken vaak van “goed” en “slecht” cholesterol (Lees HDL en LDL.) en Triglyceriden (bloedvetten). Cholesterol is schadelijk wanneer er beduidend meer in het bloed wordt vervoerd dan het lichaam nodig heeft, of afvoeren kan. Wanneer het cholesterolgehalte van uw bloed te hoog wordt, gaat de cholesterol zich op de binnenwanden van uw bloedvaten afzetten (vaak door ontstane ontstekingen aldaar). Hoe meer cholesterol er in de bloedvatwanden wordt afgezet, hoe problematischer de doorstroming wordt, met de kans dat het bloedvat op een gegeven moment helemaal dichtslibt.Vaak in combinatie met andere condities zoals verlaagde vitamine K-waarde (verwijdert plaque), verminderde vitamine D, verminderde EPA/DHA, verhoogde Lipoproteïne A, etc. Als dit alles aanwezig is, ontstaan er verandering aan en in de hartbloedvaten en loopt u het risico een hartinfarct te krijgen.

LDL (Lage Dichtheids Lipoproteïnen):

Het grootste deel van cholesterol wordt in het bloed vervoerd in LDL. Het LDL-cholesterol wordt ook wel het “slechte” cholesterol genoemd.
Een te hoge concentratie van dit LDL is schadelijk omdat het cholesterol erin zich kan deponeren in de bloedvatwand. Wanneer bij u een verhoogd cholesterolgehalte wordt gemeten, betekent dat meestal dat er een teveel aan LDL is.
HDL (Hoge Dichtheids Lipoproteïnen): HDL is eveneens een deeltje dat in het bloed voorkomt, waarin cholesterol zit. HDL-cholesterol wordt wel het “goede” cholesterol genoemd. HDL zorgt ervoor dat cholesterol wordt opgenomen op plaatsen waar teveel LDL is. Het werkt als een soort opruimdienst in uw bloed. HDL-deeltjes vervoeren de cholesterol dan naar de lever waar het verwerkt kan worden. HDL neemt dus mogelijk ook cholesterol op uit cholesterolafzettingen in uw vaatwanden.

Cholesterolmeting en behandeling
Als het cholesterolgehalte in uw bloed wordt gecontroleerd, kijken we niet alleen naar het totaal cholesterolgehalte (TC), maar ook naar de hoeveelheid LDL-, HDL-cholesterol en Triglyceriden. Maar we kijken verder, namelijk ook naar uw gewicht en als het kan ook naar uw HbA1C. De orthomoleculaire geneeskunde kijkt een stuk nuchterder naar een eventueel verhoogd cholesterolgehalte. Hierbij zijn de onderlinge verhoudingen tussen de cholesterolfracties van belang. Zoals de ratio tussen totaal cholesterolwaarde en de HDL (deze mag niet groter zijn als 4). Verder is de ratio TC/triglyceriden en triglyceriden/HDL van belang.