Presentatie Jan Blaauw MBOG Congres 2018

GeneCoach DNA Test: Gezondheidszorg van de toekomst

Wat is een GeneCoach DNA Test?

Dit is een onderzoek van ruim 120 belangrijkste genen en mogelijke afwijken middels zogenaamde polymorfismen (SNP’s) die betrokken zijn bij het ontstaan van ziekten en verstoringen van systemen.

Er worden uitdrukkelijk geen genen getest die direct met ziekten of aandoeningen te maken hebben, zoals bijvoorbeeld het BRCA gen, dat verband houdt met het risico op het ontwikkelen van borstkanker.

Bedoeld voor iedereen die meer wil weten over gezondheid en ziekten, preventief wil werken, ziekten wil aanpakken, topsport prestatie wil verbeteren, gezonder wil leven, etc.

De uitslag geeft precies per gen aan of het gen ‘aan’ of “uit’ staat. Genen die ‘aan” staan, kunnen een negatieve invloed op uw gezondheid hebben.

Het DNA rapport geeft precies de juiste therapeutische interventies aan die aanbevolen worden om ervoor te zorgen dat de omgevingsfactoren waarin uw genen leven zo optimaal mogelijk zullen zijn, zodat de negatieve gevolgen van de ‘aan” genen beperkt blijven. Zo kunnen we door de juiste maatregelen te nemen meer mogelijkheden creëren dat bepaalde genen een negatieve invloed op uw huidige en toekomstige gezondheid zullen hebben.

De mogelijkheid om als man, vrouw, kind of (top)sporter deze test te kunnen doen is zeer bijzonder, maar het zal in de nabije toekomst steeds vaker toegepast worden want het levert een schat aan informatie op over de invloed die uw genen hebben op uw huidige en toekomstige gezondheid!

Een diepere betere aanpak van de individuele gezondheidszorg op maat  voor dit moment is bijna niet mogelijk! Dit gaat op een zeer diep niveau met vele mogelijke interventiemogelijkheden! Het geeft een bijzonder inzicht in uw genetische aanleg tot het ontwikkelen van bepaalde ziektebeelden bij het ouder worden en het kan veel verklaren van de klachten die u mogelijk al langere tijd heeft en waarmee u maar “moet leren leven’ omdat de oorzaak onbekend is.

Met de uitslag van het DNA onderzoek in handen kunnen we direct de juiste maatregelen nemen op het gebied van voedingskeuzen, bewegingsadviezen, trainingsadviezen om de huidige gezondheidsklachten te herstellen om zo lang mogelijk te genieten van een optimale gezondheid als u gezonder ouder wilt wordt.

Wat kunt u te weten komen van deze Personal DNA Profile test? En wat kunnen we ermee doen?

  • Deze test doet u eenmalig, het geeft een weerslag van uw blauwdruk!

– Een voedingsprogramma specifieker aangepast op uw genen

– Het inzetten van specifiekere preventieve maatregelen voor de lange termijn gezondheid

– Inzicht in het ontstaan van gewichtsproblemen/obesitas én de juiste maatregelen kunnen nemen die de stofwisseling nodig heeft om beter te kunnen afvallen

– Wat uw persoonlijkere voedingsbehoefte is

– Hoeveel vetten, koolhydraten en eiwitten zijn verhoudingsgewijs nodig om uw gezondheid te waarborgen

– Hoe is het gesteld met de genen die betrokken zijn bij bescherming tegen vrije radicalen en vroegtijdige veroudering? Welke stappen kunnen we nemen om dit te ondersteunen?

– Inzicht in uw ontstekingsgevoeligheid die een cruciale sleutelrol speelt bij het (kunnen) ontstaan van chronische ziektebeelden, en daarop de juiste maatregelen te kunnen nemen om dit
risico op verschillende ziektebeelden te reduceren

– Hoe effectief kan uw lever zich ontdoen van de vele giftige stoffen uit uw leefmilieu, voeding en medicatie? Verminder uw toxische belasting door de juiste maatregelen te nemen

– Hoe is de productie en werking van uw hormoonstofwisseling, denk daarbij aan insuline, dopamine, adrenaline en endorfinen

– Hoe stressgevoelig bent u?

– Hoe snel maakt uw lichaam adrenaline aan? En hoe is de afbraak van adrenaline?

– Zijn er veranderingen nodig om mentale- en omgevingsstress te verminderen?

– Wat is het effect van de inname van caffeïne en alcohol voor uw gezondheid?

– Welke trainingsactiviteiten zijn voor u het effectiefst en passen het beste bij uw genetische aanleg? Welke vorm van krachttraining is het beste? En welke verhouding kracht/cardiotraining?

– Hoe snel wordt de lactaat in uw spieren afgebroken na een training?

Wanneer uw lichaam gezond is en toegang heeft tot de juiste voedingsstoffen die het genetisch gezien nodig heeft dan zal u…
• …minder snel verouderen
• …zich minder gestrest voelen
• …een betere levenskwaliteit ervaren
• …minder gezondheidsklachten ondervinden

Hieronder staan de belangrijkste items die worden onderzocht in deze GeneCoach DNA test nog eens op een rij:
1. Vetstofwisseling: algemeen en de relatie tot cardiovasculaire aandoeningen
2. Koolhydraat stofwisseling: Metabool syndroom en diabetes
3. Aanleg tot laaggradige ontstekingen (Low grade Inflammation)
4. Gevoeligheid voor natrium (zout) in het dieet
5. Co enzym Q10 huishouding
6. Omega 3 en omega 6 vetzuren huishouding
7. Vitaminen huishouding
8. Methylatie (zwavelstofwisseling) in relatie tot foliumzuur en co-factoren.
9. Choline huishouding
10. Cafeïne stofwisseling
11. Coeliakie, glutenintolerantie gevoeligheid
12. Lactose-intolerantie gevoeligheid
13. Oxidatieve stress: vrije radicalen vorming
14. Ontgifting via de lever, fase 1
15. Ontgifting via de lever, fase 2
16. Gewichtsmanagement
17. HPA-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier as) en stressreactie
18. Slaap en seizoensvariatie gevoeligheid
19. Integratie van genetische en functionele variatie
20. Sport aanleg: vermogen, belastbaarheid en herstel

Wat zijn de kosten voor een DNA Test?
De kosten bedragen bedragen € 549,00 (inclusief BTW) voor een original DNA Plan. Voor een premium variant betaal je € 649,00 (inclusief BTW). Je ontvangt standaard een digitaal rapport van jouw resultaten. Het is mogelijk om jouw resultaten als hardcopy te ontvangen. De kosten voor de hardcopy bedragen € 34,95 (inclusief btw).

Deze kosten worden veelal niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Hoe werkt het?                                                                                                      Jouw persoonlijke rapport bevat 5 overzichtelijke hoofdstukken waarin 60 onderdelen worden gerapporteerd met jouw persoonlijke resultaten en jouw persoonlijke aanbevelingen. Per onderdeel ontvang je een overzichtelijke rapportage met praktische verbeterpunten.

Bij het Original plan ontvang je naast het rapport een advies dat past bij het gewenste resultaat. Dit vertelt welke punten in het rapport belangrijk zijn voor het behalen van resultaat.

Bij het Premium plan ontvang je echter meer, namelijk een gepersonaliseerd advies op maat. Ook hier vertellen we welke punten in het rapport belangrijk zijn voor het behalen van het gewenste resultaat. Maar we gaan hier beduidend verder. Je ontvangt advies op maat in de vorm van de 5 belangrijkste ‘doel gerelateerde’ tips, 5 belangrijkste voedingstips en 3 belangrijkste supplementen tips. Dit doen we niet alleen op basis van genetische aanleg, we houden tevens rekening met de huidige kenmerken en gezondheid van jou. Dat doen we door middel van 2 digitale vragenlijsten. De zogenaamde Genecoach Brain Index en de Genecoach Body Index. Het Premium plan verbindt dus de huidige status van jouw gezondheid met de genetische aanleg en jouw gewenste resultaat.

U hoeft alleen wat spuug in een buisje te verzamelen, en dit wordt met een speciale vloeistof gemengd en daarna opgestuurd naar een laboratorium in Europa, waar het DNA onderzocht wordt.
Na 4 tot 6 weken komt de uitslag binnen en maken we een afspraak om de resultaten te bespreken en een persoonlijk plan van aanpak te maken.

Dit zal tijdens een 1 uur durend consult zijn. De kosten hiervoor bedragen  € 130,00 (en zijn als consultkosten vaak (deels) terug te krijgen via de ziektekostenverzekering).

GeneCoach DNA test is een zeer waardevolle investering voor iedereen die zijn/haar gezondheid belangrijk vindt!