Afbeelding uit presentatie Jan Blaauw van 30 jarig bestaan MBOG Congres in 2018

DNA Test: Gezondheidszorg van de toekomst

Een test onderzoekt de belangrijkste genen en mogelijke afwijken middels zogenaamde polymorfismen (SNP’s) die betrokken zijn bij het ontstaan van ziekten en verstoringen van verschillende systemen.

Er worden uitdrukkelijk geen genen getest die direct met ziekten of aandoeningen te maken hebben, zoals bijvoorbeeld het BRCA gen, dat verband houdt met het risico op het ontwikkelen van borstkanker. Bij sommige aanbieders krijg je ook de keuze om deze wel te testen, maar de uitslag niet te willen weten (is later nog wel mogelijk).

Bedoeld voor iedereen die meer wil weten over gezondheid en ziekten, preventief wil werken, ziekten wil aanpakken, topsport prestatie wil verbeteren, gezonder wil leven, etc.

De uitslag geeft precies per gen aan of het gen ‘aan’ of “uit’ staat. Genen die ‘aan” staan, kunnen een negatieve invloed op uw gezondheid hebben.

Zo kunnen we door de juiste maatregelen te nemen meer mogelijkheden creëren dat bepaalde genen geen of minder negatieve invloed op uw huidige en toekomstige gezondheid zullen hebben.

De mogelijkheid om als man, vrouw, kind of (top)sporter deze test te kunnen doen is zeer bijzonder, maar het zal in de nabije toekomst steeds vaker toegepast worden, want het levert een schat aan informatie op over de invloed die uw genen hebben op uw huidige en toekomstige gezondheid!

Een diepere betere aanpak van de individuele gezondheidszorg op maat  voor dit moment is bijna niet mogelijk! Dit gaat op een zeer diep niveau met vele mogelijke interventiemogelijkheden! Het geeft een bijzonder inzicht in uw genetische aanleg tot het ontwikkelen van bepaalde ziektebeelden bij het ouder worden en het kan veel verklaren van de klachten die u mogelijk al langere tijd heeft en waarmee u maar “moet leren leven’ omdat de oorzaak onbekend is.

Met de uitslag van het DNA onderzoek in handen kunnen we direct de juiste maatregelen nemen op het gebied van voedingskeuzen, bewegingsadviezen, trainingsadviezen om de huidige gezondheidsklachten te herstellen om zo lang mogelijk te genieten van een optimale gezondheid als u gezonder ouder wilt wordt.

Wat kunt u te weten komen uit een of meerdere DNA profiel testen? En wat kunnen we ermee doen?

  • Deze test doet u eenmalig, het geeft een weerslag van uw blauwdruk!

– Een voedingsprogramma specifieker aangepast op uw genen

– Het inzetten van specifiekere preventieve maatregelen voor de lange termijn gezondheid

– Inzicht in het ontstaan van gewichtsproblemen/obesitas én de juiste maatregelen kunnen nemen die de stofwisseling nodig heeft om beter te kunnen afvallen

– Wat uw persoonlijkere voedingsbehoefte is

– Hoeveel vetten, koolhydraten en eiwitten zijn verhoudingsgewijs nodig om uw gezondheid te waarborgen

– Hoe is het gesteld met de genen die betrokken zijn bij bescherming tegen vrije radicalen en vroegtijdige veroudering? Welke stappen kunnen we nemen om dit te ondersteunen?

– Inzicht in uw ontstekingsgevoeligheid die een cruciale sleutelrol speelt bij het (kunnen) ontstaan van chronische ziektebeelden, en daarop de juiste maatregelen te kunnen nemen om dit
risico op verschillende ziektebeelden te reduceren

– Hoe effectief kan uw lever zich ontdoen van de vele giftige stoffen uit uw leefmilieu, voeding en medicatie? Verminder uw toxische belasting door de juiste maatregelen te nemen

– Hoe is de productie en werking van uw hormoonstofwisseling, denk daarbij aan insuline, dopamine, adrenaline en endorfinen

– Hoe stressgevoelig bent u?

– Hoe snel maakt uw lichaam adrenaline aan? En hoe is de afbraak van adrenaline?

– Zijn er veranderingen nodig om mentale- en omgevingsstress te verminderen?

– Wat is het effect van de inname van caffeïne en alcohol voor uw gezondheid?

– Welke trainingsactiviteiten zijn voor u het effectiefst en passen het beste bij uw genetische aanleg? Welke vorm van krachttraining is het beste? En welke verhouding kracht/cardiotraining?

– Hoe snel wordt de lactaat in uw spieren afgebroken na een training?

Wanneer uw lichaam gezond is en toegang heeft tot de juiste voedingsstoffen die het genetisch gezien nodig heeft dan zal u…
• …minder snel verouderen
• …zich minder gestrest voelen
• …een betere levenskwaliteit ervaren
• …minder gezondheidsklachten ondervinden.

Hieronder staan de belangrijkste items die kunnen worden onderzocht bij verschillende aanbieders:
1. Vetstofwisseling: algemeen en de relatie tot cardiovasculaire aandoeningen
2. Koolhydraat stofwisseling: Metabool syndroom en diabetes
3. Aanleg tot laaggradige ontstekingen (Low grade Inflammation)
4. Gevoeligheid voor natrium (zout) in het dieet
5. Co enzym Q10 huishouding
6. Omega 3 en omega 6 vetzuren huishouding
7. Vitaminen huishouding
8. Methylatie (zwavelstofwisseling) in relatie tot foliumzuur en co-factoren.
9. Choline huishouding
10. Cafeïne stofwisseling
11. Coeliakie, glutenintolerantie gevoeligheid
12. Lactose-intolerantie gevoeligheid
13. Oxidatieve stress: vrije radicalen vorming
14. Ontgifting via de lever, fase 1
15. Ontgifting via de lever, fase 2
16. Gewichtsmanagement
17. HPA-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier as) en stressreactie
18. Slaap en seizoensvariatie gevoeligheid
19. Integratie van genetische en functionele variatie
20. Sport aanleg: vermogen, belastbaarheid en herstel

Wat zijn de kosten voor een DNA Test?
De kosten bedragen variëren van € 169,00 tot € 899,00. Dit is mede afhankelijk van de verschillende aanbieders.

Deze kosten worden veelal niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar.                                                                                                  

Werkwijze

Om tot een optimale keuze te komen welke test in aanmerking komt voor uw vragen en doelstelling, wordt eerst een intake consult gehouden van 1 uur om zodoende tot een optimale keuze te komen. Mogelijk is het afnamemateriaal op voorraad, anders wordt dit toegestuurd. Voor de test zelf (die u ook thuis kunt uitvoeren) hoeft u alleen wat spuug in een buisje te verzamelen, en dit wordt met een speciale vloeistof gemengd en daarna opgestuurd naar een laboratorium waar het DNA onderzocht wordt.
Na 4 tot 6 weken komt de uitslag binnen en maken we een afspraak om de resultaten te bespreken en een persoonlijk plan van aanpak te maken. Bij de aanbieders wordt met uw gegevens conform wettelijke eisen en AVG/GDPR zorgvuldig omgegaan.